Historie

In 1918 werd de kiem gelegd tot de oprichting van een eigen Vlierdense Fanfare bij het bezoek dat op 8 januari de Ommelse Fanfare aan Vlierden bracht. Men genoot in Vlierden volop van de vrolijke muziek die ten gehore werd gebracht, maar er was ook een ondertoon van jaloezie dat men wel een fanfare in een dorpje als Ommel kon hebben maar niet in Vlierden. Daar moest verandering in komen en daar kwam verandering in. De viering van het zilveren jubileum van de handboog vereniging Rozenjacht in 1919 was de aanleiding om tot de oprichting te komen. In Maart 1920 werd een oprichtingscommissie samengesteld en toen zich 18 leden aangemeld hadden, werd tot de definitieve oprichting besloten. Muzikanten die tot het eerste uur behoorden waren:

Organist Felix van Heugen, pistonblazer Theeuwen, Hendrik van Moorsel, Tijske van Rijssel die de grote trom sloeg, Evert Nooijen, Norbert van Driel, Dorus en Geert Fransen, Piet van Bree, en Marinus Verstappen. Voorzitter was Marinus Verstappen en burgemeester van Hulten werd erevoorzitter. 

bestuur1925

Foto boven: het bestuur van fanfare Wilhelmina rond 1925. staande v.l.n.r.: Dorus Fransen,Bert v Bree,Willem Slaats,Geert Slaats,Geert Fransen,Dorus v Heugten,Meester v  Driel,Neel Jacobs. Zittend: Nol Jacobs,voorzitter Hanneske Fransen, dirigent Janus Köhnen.

Een van de eerste officiële optredens was tijdens de Vlierdense kermis van dat jaar, toen onder leiding van dirigent Henri van den Boomen al een paar nummers met succes waren ingestudeerd. In de beginperiode was de officiële benaming’ fanfare en toneelvereniging Wilhelmina’. De liederentafel St. Cecillia die in de praktijk tevens een toneelclub was geweest, was nu opgegaan in’ Wilhelmina’  De eerste optredens werden gegeven in Café Verberne. waar voorkoming van zedenverwildering aparte voorstellingen waren voor mannen en vrouwen en waar de toegangsprijs 0,25 ct. was.

oudedoos